divendres, 25 de juliol del 2014

ELS MAPES, L'ESCALA I LES PROJECCIONS

Els mapes i els planols són imprescindibles per conèixer l'entorn on ens movem. Per tant, per fer turisme hauriem de conèixer algunes petites normes per la seva correcta interpretació. Com heu pogut comprovar, els mapes poden tenir dues escales: l'escala gràfica i la numèrica. Una i l'altra permeten calcular distàncies, és a dir, saber la distància real que separa dos punts del mapa.


Però quan parlem de mapes, també és important saber que durant molt anys l'aprenentatge de la geografia no s'ha fet s'una forma adequada. El vídeo que us penjo mostra la preocupació dels geògrafs davant el mal ús que s'ha fet de la projecció de Mercator a les aules. L'aprenentatge que s'ha fet d'aquesta projecció ha fomentat les actituds imperialistes i prejudicis ètnics sobre el tercer món. En la nostra societat hem igualat la importància amb la mida i el poder. Els països que no han estan ben representats són infravalorats per nosaltres. 
El vídeo ens proposa replantejar l'aprenentatge de les socials a l'aula i construir una igualtat social més gran fent ús de projeccions més fiables com és la de Peters.
Així que us deixo amb aquest fragment de la pel·lícula “Mapas en el Ala Oeste de a Casa Blanca” , que de ben segur us donarà què pensar i desmontarà idees preconcebudes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada