dimarts, 8 d’abril del 2014

COM TROBAR LA LATITUD I LONGITUD D'UN PUNT?

La Terra és esfèrica i no té ni principi ni fi; per tant, si volem localitzar un punt sobre un mapa haurem de traçar unes línies imaginàries sobre la projecció de la Terra, de manera que facin una quadrícula i es pugui establir un sistema de referència amb un orígen. El punt a localitzar rep el nom de coordenades geogràfiques.
Aquests són alguns dels elements geogràfics que cal conèixer:
 
ELS PARAL·LELS I LA LATITUD
Els paral·lels són línies imaginàries que tallen perpendicularment l'eix sobre el qual gira la Terra sobre si mateixa. Determinen la latitud d'un punt.

ELS MERIDIANS I LA LONGITUD
Els meridians són els cercles màxims que passen pels pols. Determinen la longitud d'un punt.

PARAL·LELS I MERIDIÀ D'ORIGEN
El paral·lel 0 és l'Equador. Divideix la Terra en dos hemisferis: nord i sud.
El meridià 0 és el de Greenwich. Divideix la Terra en els dos hemisferis: est (oriental) i oest (occidental) 

LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES
La LONGITUD D'UN PUNT és l'angle que forma el meridià que passa pel punt i el meridià d'orígen de Greenwich. Cal comptar de 0º a 180º, i s'ha d'especificar si el punt és a l'est a o a l'oest de l'esmentat origen.
La LATITUD D'UN PUNT és l'angle entre aquest punt i l'Equador. Cal comptar de  0º a 90º a una banda i l'altra de l'Equador, i s'ha d'especificar si el punt és a l'hemisferi nord o al sud.



4 comentaris:

  1. huhgfhghghghghghghgfhgehazyozesghoeihgzoyubgtkszlllgtagtfileirtlilerugiktiktjgggtrfgugfehrigrgwirgirfguerytf8rrwgftgcbyefr76ryehfyetfuetrugejhfb v ehf fhef fhf fhfbr f fhf h hvrf rbv nr rg



























    ResponElimina