diumenge, 10 de novembre del 2013

LA SEGONA GUERRA MUNDIAL



Textos i documents

Polònia sempre estarà amb els nostres adversaris i, malgrat els tractats d'amistat, els polonesos han tingut sempre la intenció secreta de perjudicar-nos. Es tracta d'expandir el nostre espai vital a l'est d'Europa i d'assegurar els nostres subministraments alimentaris; per tant, no podem perdonar Polònia i només ens queda la decisió d'atacar-la a la primera ocasió.
Si bé no hi ha certesa que la guerra germanopolonesa condueixi a una guerra mundial, si es produís, seria, en primer lloc, contra Anglaterra i França. Si hi ha una aliança de França, Anglaterra i l'URSS contra Alemanya, Itàlia i el Japó, em veuré obligat a atacar Anglaterra i França. Seria convenient pactar amb l'URSS per dividir els nostres potencials enemics. 
Diari de la reunió de Hitler amb el seu Estat Major,
24 de maig de 1939.

Els acords territorials de Versalles van deixar Alemanya pràcticament intacta. Alemanya quedava condemnada a pagar reparacions en una escala fabulosa. És possible que en l'últim any anterior a l'esclat de la guerra, Alemanya fabriqués el doble, o potser el triple, de municions que França i Anglaterra juntes. Tan sols el 1938, Hitler va annexionar a Alemanya més de sis milions d'austríacs i tres milions i mig de txecoslovacs habitants de la regió dels Sudets.  
Setanta milions d'alemanys havien de ser autoritzats a rearmar-se i preparar-se per a la guerra sense que els vencedors del conflicte anterior hi posessin la menor objecció. Mentre Alemanya acaparava armament, Anglaterra i França desarmaven el seus exèrcits.
Churchill, W., La Segunda Guerra Mundial. La esfera de los libros, 2004.

Jo vaig començar la conversa dient que Alemanya necessitava un canvi en les relacions germanosoviètiques, així com arribar, en tots els terrenys, a un acord satisfactori per als interessos dels dos països.
La resposta de Stalin va ser tan positiva que, després de la primera conversa, vam acordar d'establir un pacte de no-agressió i de seguida vam tenir en compte l'aspecte material dels interessos mutus que podíem defensar davant la qüestió de la crisi germanopolonesa. [...] Es van determinar els interessos recíprocs sobre els països situats entre Rússia i Alemanya. Finlàndia, gran part dels països bàltics i Bessaràbia es van fixar com a zones d'influència russa. En cas que es produís un conflicte armat entre Alemanya i Polònia, conflicte que en aquelles circumstàncies no era del tot improbable [...], vaig creure convenient de fixar una línia de demarcació polonesa, amb la qual cosa es podia evitar un conflicte d'interessos germanorussos. 
Von Ribbentrop, J., Entre Londres i Moscú. Records i darrers escrits publicats per Annelies von Ribbentrop.

Art. 1. Les Altres Parts Contractants s'obliguen a desistir de qualsevol acte de violència, acció agressiva o atac entre elles, bé individualment o al costat d'altres potències. 
Art. 3. Tots dos governs mantindran en el futur un contacte continu per consultar-se i intercanviar informació respecte dels problemes que afecten els seus interessos comuns. 
Art. 5. Ene l cas que algun conflicte sorgís entre tots dos països, el resoldran mitjançant l'intercani amigable d'opinions o, si calgués, mitjançant l'establiment de comissions arbitrals. 
Art. 6. El present tractat tindrà una vigència de 10 anys.
Protocols Addicionals Secrets
1. En cas d'una reorganització política i territorial a les àrees pertanyents als Estats bàltics (Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània), la frontera nord de Lituània representarà la frontera entre les zones d'influència d'Alemanya o l'URSS.
Pacte Germanosoviètic, 23 d'agost de 1939.


GLOSSARI
CANCELLER: Cap de govern.
REICHSTAG: Parlament.
ANTISEMITISME SISTEMÀTIC: Doctrina que propugna el rebuig envers tot el que té relació amb el jueus: la raça, la seva cultura o la seva influència social.
JOVENTUTS HITLERIANES: Associació nazi per als nens i els joves, a la qual va ser obligatori associar-se a partir del 1936.
GENOCIDI: Extermini o eliminació d'un grup social per motiu de raça, d'ètnia, de religió, de política o de nacionalitat.
El genocidi més important de la història el van protagonitzar els alemanys durant el nazisme als camps de concentració.
PANZERS: Vehicle blindat de combat de la segona guerra mundial
LUFTWAFFE: Força aèria de l'Alemanya nazi. Es va crear al 1924 i es va reorganitzar amb l'arribada al poder de Hitler.  
ÀFRIKA KORPS: Força militar alemanya que operava al nord d'Àfrica al 1941 per reforçar les tropes italianes que havien perdut territoris contra els britànics durant la II Guerra Mundial.
ROMMEL: 1891-1944 Militar destacat de l'alemanya nazi. Apel·latiu de "Zorro del desierto". Va liderà l'operació Deustches AfriKa korps.
MONTGOMERY: 1887-1976 Militar britànic destacat. Es va enfrontar i guanyar a Rommel en una de les derrotes decisives pels aliats al 1942 a El-Alamein (Àfrica). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada